Asbest har været forbudt at anvende siden 1990, men kan fortsat findes i bygninger opført fra 1900-1990. Der kan for eksempel være asbest i rørisolering, fliseklæb, gulvbelægninger, loftsplader, facadeplader, eternit sælbænke, tagplader, skifterplader, tagpap, tekstiler, aftræk og ventilation, fugematerialer og brandsikring.
Nye regler for indlevering af tagplader og asbestaffald
Fra 1. november 2024 kommer der nye regler for indlevering af asbest- og eternitplader på genbrugscentrene i Thisted, Hurup, Hanstholm og Frøstrup.
De nye regler træder i kraft på baggrund af Arbejdstilsynets nye bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet og som konsekvens af indførelsen af den nye autorisationsordning for nedrivning af asbestholdigt materiale.
Læs her, hvad reglerne kommer til at betyde for dig, når du skal af med dit asbestaffald.
Sådan afleverer du tagplader og asbestaffald på dit genbrugscenter
Fra 1. november 2024 kan du som privatperson aflevere tre indpakkede asbest- eller eternitplader om dagen på genbrugscentrene i Thisted, Hurup, Hanstholm og Frøstrup.
Hvis du har mængder, der overstiger dette, henviser vi dig til at tage kontakt til en håndværker eller privat vognmand, og få det afleveret på deponiet i Kåstrup.

1. Pak dine tagplader enkeltvis ind i to lag plastik. Gælder også for andet asbestaffald.

2. Kør til nærmeste genbrugscenter i åbningstiden med dine indpakkede plader. Max 3 plader om dagen.

3. Læg de indpakkede plader i de opstillede bigbags mærket 'Asbest'.
Hvorfor nye regler?
Vi passer på hinanden med de nye asbestregler
De nye regler for indlevering af asbest- og eternitplader på genbrugscentrene træder i kraft på baggrund af Arbejdstilsynets nye bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet. Den nye bekendtgørelse skal sikre, at færre mennesker udsættes for den sundhedsskadelige asbest.
Asbest er en dokumenteret årsag til kræft i blandt andet lunger, strube og æggestokke. Det kan være farligt at røre ved tag- og loftsplader og at indånde støv fra dem.
Det er netop derfor, at asbest- og eternitplader skal pakkes ind i to lag plast, når de indleveres på genbrugscentrene. Ja, det er bøvlet. Vi forstår din bekymring. Men det er så vigtigt for vores helbred. Det er vigtigt for at skabe et sikkert arbejdsmiljø for vores personale på genbrugscentrene, og det er vigtigt for at skabe et sikkert miljø for dig og alle andre, der færdes på genbrugscentrene.
Nye regler i 2025
Fra 1. januar 2025 træder en ny ændring af arbejdsmiljøloven i kraft, som indeholder en autorisationsordning på asbestområdet. Autorisationsordningen betyder, at nedrivning af asbest skal udføres af autoriserede virksomheder. Fra 1. januar 2025 må privatpersoner derfor ikke selv nedrive asbest, medmindre der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter, for eksempel nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader.
Spørgsmål og svar
Hvor finder man typisk asbest?
Hvordan ved jeg, om der er asbest i mine tagplader?
Du kan ikke med det blotte øje se, om der er asbest i dine tagplader. Derfor skal alle tagplader afleveres på genbrugscentrene indpakket i to lag plast i de opstillede bigbags mærket ’Asbest’. Max tre om dagen.
Hvad sker der med emballagen, som asbestaffaldet skal pakkes ind i?
Tagpladerne og andet asbestaffald skal pakkes ind i to lag plast, når de indleveres på genbrugscentrene. Emballagen deponeres sammen med asbestaffaldet. På den måde minimeres risikoen for kontakt med den sundhedsskadelige asbest.
Men jeg har jo gang i et større nedrivningsprojekt med mange plader... Det er da bøvlet!
Vi forstår din bekymring. Det er bøvlet. Derfor arbejder vi lige nu benhårdt på at få stablet en ny løsning på benene, som gør det nemt og bekvemt for dig, når du skal af med mange plader.
Den kommende løsning overholder naturligvis den nye lovgivning om håndtering af asbestplader, så vi kan passe godt på hinanden.
Vi glæder os til snart at fortælle dig om den nye løsning.
I mellemtiden henviser vi dig til at tage kontakt til en håndværker eller privat vognmand, og få større mængder afleveret på deponiet i Kåstrup.
Jeg er virksomhedsejer. Hvor skal jeg aflevere mit asbestaffald?
Du skal fortsat aflevere dine asbest- og eternitplader direkte til Deponi Kåstrup på Kåstrupvej 20-22, 7860 Spøttrup.
Vær opmærksom på, at der også her kommer nye regler for asbestaffald.
Har du brug for hjælp?
Kontakt en genbrugsvejleder på genbrugscentrene, inden du afleverer pladerne.